musling ring i guld

Vi er vilde med perler

Vores sommer og efterårs tema handler i år om perlen. Det er ikke nogen hemmelighed  at vi er vilde med perler. Perlens silkebløde overflade der har en fortryllende glans af perlemor, den eksklusive følelse man har, når man bærer et perlesmykke er blot nogle af årsagerne til, at vi bruger perler i vores smykkeunivers.

Perler symboliserer skønhed, rigdom, renhed, uskyld, fuldkommenhed, kvindelighed, frugtbarhed, fødsel og genfødsel.

En ægte perle

Perler består af perlemor og er blevet brugt som handelsvare i tusinder af år. På trods af at hårdheden på Mohsskalaen kun er 2½ – 4½ så er perler ekstremt kompakte, og næsten umulige at knuse uden værktøj.

Perler dannes inde i muslinger og opstår som en reaktion på, at en fremmed genstand er trængt ind i muslingens skal og kerne. Den ydre del af kernen, epitelet, opbygger normalt skallen med perlemor, men når der er brug for det indeslutter det alle fremmede partikler indenfor dette område. Den slags indeslutning fører i sidste ende til en perle.

I princippet findes der to slags perler; naturperler som er opstået helt naturligt og kulturperler, som er dyrket af mennesker.

Både natur- og kulturperler er ægte perler, men måden de er fremstillet på er forskellig. Nu om dage er det ret sjældent at man fisker efter naturperler og de perler, der findes på markedet er derfor som regel second-hand. I begyndelsen af 1900-tallet lykkedes det at fremdyrke perler i saltvand og siden er teknikken blevet så god at kulturperler har udkonkurreret naturperler.

 

Ægte perler
Ferskvandsperler

Farver

Perlens farve afhænger af muslingens art og hvilket vand den har levet i. Perler findes i mange forskellige farver som f.eks. hvid, fersken, sølv, sort, guld og rosa.

 

Vurdering

Når en perle bliver vurderet studerer man primært glans, overfladerenhed, perlemorens tykkelse, farve, størrelse og form. De runde og ovale perler anses for at være de bedste. Vi anvender primært kvaliteten AAA til AAAAA hvor mere end 95% af perlens overflade er fejlfri.

Hvide perler
Musling vedhæng i sølv

Sådan plejer du dit perlesmykke

Perler består af protein og fordi dette er et organisk materiale, kan perler udtørre. Den bedste måde at pleje sine perlesmykker er derfor at have dem på. Din krop udskiller naturligt fugtighedsbevarende fedtstoffer som hjælper med at bevare perlens glans. Perler er følsomme overfor syre, sved, kosmetik og hårprodukter. Plej dine perler ved at tørre dem med en blød klud en gang i mellem.

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *